historia

romas historia

Roma ligger mitt på ön så vi har nära till alla utflyktsmål, den perfekta utgångspunkten för din semester. Roma är skog, samhälle och landsbygd, dåtid, nutid och framtid. Med bil eller taxi tar det ca 15 minuter från Visby till Roma. Det går också bra att åka kollektivt med buss nr 11 från Hemse eller Visby. Bor du på fastlandet tar du dig till Gotland med båt eller flyg.

Passa på att utforska vår historia, ta en cykel­tur, besök Kungsgården eller vandra längst järnvägen. Vår idrottsklubb Roma IF är aktiva i många sporter, både för barn och vuxna, välkommen att besöka Klostervallen. Det gamla sockerbruket som ligger mitt i samhället och inrymmer idag många intressanta företag. Visste du att Roma kyrka är äldre än klostret vid Roma Kungsgård?

gutnaltinget och gutalagen

Namnet Roma har ingen koppling till Rom i Italien utan härleds ur ordet rum som i samlingsplats. Detta anses i sin tur vara kopplat till platsens centrala betydelse som samlingsplats för Gotlands högsta politiska och juridiska instans,  Gutnaltinget som skapades på 1200-talet.

Gutnaltinget var gutarnas högsta dömande och beslutsfattande enhet beläget i Roma socken i mitten av Gotland. Det var en sammanslutning av samtliga domare och vid viktiga ärenden och beslut av några valda ombud från varje ting. I Gutalagen kan man finna allt från urgamla stadgar till lagbud som tillkom strax innan dess att Gutalagen nedtecknades. De urgamla stadgarna handlade bland annat om blodshämnd och att jorden inte fick säljas utanför ätten.

Gotland gick frivilligt med på att lyda under den svenska konungen år 1597. I och med detta trädde den svenska lagen i kraft, och tiden att förhålla sig till Gutalagen var över.

orten roma och järnvägen

Orten Roma har i övrigt sitt ursprung i en järnvägsstation som invigdes 10 september 1878. Roma var under lång tid Gotlands största järnvägsknut där de två huvudlinjerna Lärbro–Visby–Roma–Burgsvik och Slite–Roma–Klintehamn–Hablingbo korsades. Den senare linjen lades ned 1953 och Lärbro–Burgsvik lades ned som Gotlands sista järnväg 1960. Strax innan spåren revs upp 1963 uppställdes ett museitågsätt vid stationen.

Bevarandet av detta tågsätt kom att utgöra utgångspunkten för museijärnvägen Gotlands Hesselby Jernväg, som från 2015 även går till Roma.

Föreningen Gotlandståget bildades 1972 då hotet kom att museitåget i Roma skulle flyttas till fastlandet. Hesselby station i Dalhem inköptes och matrikeln i Roma flyttades till Hesselby och järnvägen återuppbyggdes. Föreningen målsättning har under alla år varit att återuppbygga järnvägen mellan Hesselby och Roma. Och 2015 uppnådde man målet.

Idag finns därför en 6,5 km lång sträcka där Gotlands Hesslby Jernväg bedriver tågtrafik om sommaren – en upplevelse som har blivit mycket populär för besökare från när och fjärran. Gotlandståget

roma sockerbruk

Tillkomsten av Roma sockerbruk innebar ett uppsving för järnvägen i kombination med utbyggnader av järnvägsnätet. Järnvägsstationen och orten kallades ursprungligen Roma. För att undvika förväxlingar med den italienska staden bytte dock poststationen och orten namn till Roma kloster, trots att klostret inte låg i orten.

I oktober 1894 stod Roma Sockerbruk AB färdigt till en kostnad av 1,3 miljoner kronor. Tillkomsten av sockerbruket innebar en utbyggnad av järnvägsnätet i syfte att underlätta transporten av sockerbetor. Bland annat Klintehamn-Roma Järnväg, Slite-Roma Järnväg och Sydvästra Gotlands Järnväg.

Vid sekelskiftet 1800–1900 var sockerbruket ett av Sveriges största, och under 1930-talet såg betodlingen också en uppgång och sockerbruket i Roma var då det fjärde största i landet.

År 1957 slutade man använda järnvägen för sockertransporter och järnvägsnätet på Gotland lades ned helt 1960. År 1968 moderniserades sockerbrukets maskineri. Ett nytt tekniskt avancerat kontrollrum inrättades vilket automatiserade tillverkningen. 1993 köptes Svenska Sockerfabriks AB upp av danska Danisco Sugar. 1996 kom ägaren, regeringen och Lantbrukarnas Riksförbund överens om att lägga ned verksamheten. Den 15 december 1997 lades produktionen ner helt. Under sockerbrukets historia avverkades 9 304 286 ton betor och det producerades 1 422 742 ton socker.

Klosterfastigheter Gotland KB köpte 2003 byggnaderna på det nedlagda sockerbruket. Idag hyser det gamla sockerbruket av olika verksamheter, däribland ett populärt whiskydestilleri Gotland Whisky och Gotlands Snus.

roma kungsgård

Historia

De första klostren i Sverige grundades i Alvastra och Nydala år 1143. Alvastra fick flera dotterkloster, medan Nydala endast fick ett, i Roma på Gotland. År 1164 byggdes ett stort Cistercienskloster där munkarna kallades för vitmunkar eller bernhardiner. Denna orden präglades av enkelhet, både i levnadssätt och i byggnadsstil.

Guthnalia

Klostret som kallades för “Sancta Maria de Guthnalia” eller kort och gott för “Guthnalia” blev rikt och ägde stora jordegendomar på Gotland, Öland och Estland. Munkarna ägnade sig åt nyodling och var självförsörjande.

1500-talet

I och med den danska reformationen omkring år 1531 övergick klostret till att bli residens åt Gotlands länsherre, när denne inte befann sig på Visborgs slott i Visby, som dock mest befann sig i Roma under sommarmånaderna. En utav dessa länsherrar var Otto Ruud som drev en krogrörelse på godset. De byggnader som inte användes lämnades att förfalla.

1600-talet

Efter freden i Brömsebro 1645 blev Gotland svenskt och Roma kloster och dess stora jordegendomar drogs in till den svenska kronan och blev kronogods. Från 1678 och fram till 1822 användes sedan kungsgården som residens åt Gotlands landshövdingar.

1700-talet

År 1710 gjordes en kontroll av tillståndet och vid denna tid användes klostret som korn- och foderhus. Några av de andra husen användes som stall och ladugård, och kyrkan användes som sädeskammare och visthusbod.

Gustaf von Psilander (1669-1738)

Den förste Gotländske landshövdingen som bodde på Roma kungsgård var amiralen Gustaf von Psilander, som på 1720-talet uppföra en enkel mangårdsbyggnad i trä, men sägs sällan ha varit där. Hans huvuduppgift var mest att värva manskap till Karl XII:s militära operationer. För att Psilander vid behov skulle kunna hjälpa Amiralitetskollegiet i Karlskrona flyttades han år 1728 över till fastlandet igen där han fick landshövdingsposten i Kalmar.

Johan Didrik Grönhagen (1681-1738)

Psilanders efterträdare som landshövding på Gotland blev Johan Didrik Grönhagen, som 1728 kom från en post som lagman i Västernorrland. Grönhagen lät uppföra de nuvarande herrgårdsbyggnaderna som han lät bygga upp med hjälp av sten från klostret! Han sparade dock klosterkyrkan som användes som lagård. Grönhagen blev känd som en herre som kunde gå ganska hårt fram. Han har nog mest blivit ihågkommen som en man som vandaliserade klostret och var hänsynslös mot bönderna. Detta till trots, lever hans namn idag vidare genom kungsgårdens trevliga café – Café Grönhagen.

1800-talet

Den siste landshövdingen på kungsgården var Jacob Cederström som hade denna tjänst 1817-1833. Förutom att vara landshövding hade han även tjänsten som militärbefälhavare på Gotland.

1832 arrenderades godset ut, fast den första arrendatorn skall ha misskött egendomen. Detta återupprättades emellertid av storjordbrukaren Oskar Myhrman (29) som 1849 arrenderade godset fram till sin död 1907.

1900-nutid

År 1937 användes kungsgården till militära ändamål och under andra världskriget anlades ett militärflygfält vid Roma och byggnaderna användes då bland annat som militärförråd, mäss och förläggning.

Shakespeare och Roma

Ruinen efter Roma kloster är idag känd för många. Inte för dess säregna historia, utan mer för kopplingen till sommarteater och Shakespeare. Romateatern grundades 1989 och har sedan dess främst spelat stycken av William Shakespeare. Scenen byggs upp varje sommar och ligger invid själva ruinen. Spelperioden äger vanligtvis rum under sommarperioden och lockar till sig runt 14 000 besökare varje säsong.

Gustaf von Psilander